arthrose

Posted: oktober 25, 2017 By:

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Er is schade aan en verlies van kraakbeen en tussenwervel. Het kraakbeen droogt uit door een verminderde aanmaak van gewrichtsvocht, waardoor gewrichten langs elkaar schuren.

Van artrose werd tot voor kort gedacht dat het zou ontstaan door slijtage door overbelasting. Heupen en knieën kunnen, zeker bij overgewicht, overbelast zijn, maar handen? Of artrose zou ontstaan door veroudering. Wellicht enigszins logisch, maar steeds vaker krijgen ook jonge mensen deze diagnose.

Men weet nu dat ontstekingen op celniveau de oorzaak van artrose is. De ontstekingen kunnen op verschillende manieren ontstaan, maar opvallend vaak door voedselallergieën of – intoleranties!!!

De voornaamste symptomen van artrose zijn:

–       Pijn en stijfheid van gewrichten, veroorzaakt door ontstekingen op celniveau, De ontstekingscellen die zich normaal gesproken tegen de ziekteverwekker richten, richten zich nu tegen het eigen kraakbeen.
–       Door de ontstekingen brokkelt het bot enigszins af, waardoor het niet meer rond is en als ‘schuurpapier’ voelt. De pijn kan verergeren door belast bewegen van het gewricht.
–       Bij artrose in de nek vaak een tintelend of doof gevoel in de vingers.

ARTROSE BLIJKT MEESTAL EEN VOEDSELALLERGIE OF VOEDSELINTOLERANTIE TE ZIJN

Deze ontstekingen worden veroorzaakt door verschillende soorten voeding met weinig of geen voedingswaarde, zoals suikers, kunstmatige zoetstoffen en witmeel. Bepaalde E-nummers, herbiciden en pesticiden ‘vervuilen’ de voeding. Allemaal moeilijk te omzeilen in onze westerse maatschappij.
Vitaminen, mineralen, vezels en ontstekingsremmende antioxidanten zijn noodzakelijk voor de handhaving van gezondheid en het herstel van weefsels!

Bij tekorten daaraan raakt het immuunsysteem van slag en overbelast. Dat kan jarenlang onopgemerkt plaatsvinden! Het lichaam zal aan veerkracht inboeten.
Dan – soms opeens –  keert het vroeg of laat tegen zichzelf, en zo wordt artrose een auto-immuunziekte, net als artritis.

Voeding waarvoor men allergisch of intolerant is veroorzaakt een voortdurende prikkeling van slijmvliezen en het immuunsysteem. Dat geeft ontstekingen op celniveau, meestal beginnend in maag en darmen. Door de ontstekingen gaan de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal minder goed werken. Ziekmakende stoffen kunnen dan in het lichaam terecht komen, terwijl ze bij gezonde slijmvliezen in de darmen blijven om uitgescheiden te worden. Als slijmvliezen hun filterfunctie door ontstekingen geleidelijk aan verliezen worden de ziekmakende stoffen via de darmwand in het bloed opgenomen. Het bloed gaat naar elk orgaan en kan zo, vaak ook onopgemerkt, overal schade aanrichten.

Bij een overmaat aan ziekmakende stoffen kunnen lever en nieren het teveel niet meer efficiënt uitscheiden. Uit zelfbehoud kiest het lichaam er dan voor om deze afvalstoffen op te slaan op een relatief ongevaarlijke plaats: de gewrichten, waar ze vervolgens voor ontstekingen in de gewrichten zorgen.

NSAID´s – ontstekingsremmende medicijnen 

Medicijnen die ontstekingen remmen en pijnstillend werken, NSAID’s, veranderen de samenstelling van de darmflora. En daarmee ook het slijmvlies in maag en darmen. De filterfunctie van de darmwand neemt af, ontsteking-uitlokkende stoffen komen in het lichaam en er ontstaan nieuwe ontstekingen. Kortom: ontstekingsremmende pijnstillers zorgen op de lange termijn juist voor meer ontstekingen. Bovendien kennen NSAID’s vervelende bijwerkingen en kunnen in combinatie met bijv. bloedverdunners, problemen geven.

Wat kun je doen: 

–       Gezonde voeding om ontstekingen te remmen, te voorkomen of zelfs te genezen. Vraag mij advies bij het samenstellen van een individueel afgestemd menu.
–       Het lichaam de juiste vitaminen, mineralen, vetzuren en andere belangrijke voedingsstoffen (orthomoleculair) aanbieden in een optimale hoeveelheid. Vraag mijn advies!
–       Voedselallergieën of- intoleranties uitsluiten. Dat is belangrijk, omdat dit de meest voorkomende oorzaak van artrose is. Je kunt dat via mijn praktijk aanvragen (bloedonderzoek).
–       Natuurlijke pijnstillers en ontstekingsremmers gebruiken. Men kan daar zelf onderzoek naar doen, maar ook mij om advies vragen.
–       Bijstellen van leefgewoonten versterken de resultaten. Ook daarbij kan ik je helpen.

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprekje (gratis en vrijblijvend) of maak een afspraak voor een consult: 0527-631525.

AUTHOR

jose

All stories by: jose