Brief aan mijn lichaam

Posted: januari 26, 2018 By:
blog image

When you have once seen the glow of happiness on the face of a beloved person, you know that a man can have no vocation but to awaken that light on the faces surrounding him.

Liefste lichaam,

Al voor de eerste maand van het nieuwe jaar om is ben ik al mijn goede voornemens al weer vergeten. Ik wilde afvallen, meer bewegen, meer tijd nemen voor mezelf, …..je kent het wel…

Ik besef dat ik je in de steek heb gelaten, en dat doe ik al veel langer, terwijl je dat andersom nooit zou doen. Je bent mij zo onvoorwaardelijk trouw!

Jij, hart, hebt nog nooit een week vakantie gehad, nog geen half dagje vrij. Je hebt zelfs nog nooit geslapen. Je klopt voor mij, ononderbroken, dag en nacht. Als je maar even zou stoppen loopt het waarschijnlijk niet goed met me af. Je verzorgd al mijn lichaamscellen, je zorgt voor het transport van zowel voeding als ‘afval’,  geeft me kracht om te bestaan, van mensen te houden, je bent altijd zo zonder oordeel! Je bent mijn allerbeste vriend, en toch belast ik je door verkeerde voeding, te weinig beweging, zware metalen, ingedikt slijm, …..Ik wil je het liefst met levenskracht en vreugde sterken.

En jullie longen, jullie ademen dag en nacht zuurstof voor mij in. Het is mijn ‘brandstof’ voor het leven. Hoe belastend moet het voor jullie zijn als ik bijvoorbeeld zou roken! Dan is het helemaal een wonder dat ze, ondanks die zwarte, kleffe teer, nog steeds dezelfde prestatie willen blijven leveren. Eigenlijk denk ik nooit bewust aan jullie.

Lief lichaam, dat je gezond blijft is ook te danken aan een klein en vaak vergeten orgaan als de thymusklier, de zetel van het immuunsysteem. Je beschermt me tegen ziektekiemen en zo. En je bent onophoudelijk het lichaam aan het schoonmaken van alles wat er niet hoort. Dank je wel!

En zo kan ik wel alle organen bedanken voor alles wat ze voor me doen! Niet te bevatten eigenlijk..!

Wat krijgt bijvoorbeeld mijn lever te verduren door mijn leefstijl??  Steeds maar weer ontgiften, suikers omzetten, reguleren, organiseren, produceren, …..

En mijn bijnieren: je stelt me in staat te overleven: vechten of vluchten. Je levert energie leveren tot ik er bijna bij neer val. Waarom gun ik jullie niet veel meer rust? Dan zou ik ook beter slapen! Maar nee, ik moet zo nodig van de vroege ochtend tot de late avond van alles doen! En ook daarna houden ‘social media’ me uit de ontspanning. Ik ben meer aan het overleven dan aan het leven.En hoe vaak heb ik je signalen, klachtjes en vermoeidheid, niet genegeerd?

Waarom denk ik maar steeds dat mijn maag en darmen alles moeten kunnen verdragen en verteren wat ik in mijn mond stop? Je tankt toch ook geen diesel in een auto die op benzine rijdt? Mijn hoofd is heel vaak op een andere plek dan waar ik ben. Ik maak me vaak zorgen om dingen waar ik niks aan kan veranderen, of ben bang voor iets wat waarschijnlijk niet zal gebeuren. Het kost me veel energie zonder dat het me wat oplevert.

Ik ben heel erg onder de indruk hoe fantastisch al mijn organen samenwerken en onderling afstemmen. Hoe mijn lichaam tracht, vanuit haar intelligentie, ondanks tekorten, overbelasting, opgehoopte afvalstoffen, omgevingsfactoren etc., met alle mogelijke regelmechanismen gezond  te blijven. Je vraagt niks terug. Waarom kom ik dan pas in actie als ik ziek word?

Misschien moet ik me eens vaker afvragen:

  • Voel ik me goed? Krijgt mijn lichaam alles wat het nodig heeft aan (juiste) voeding, mineralen, vocht, ….? Hoe komt het dat ik beter voor …. zorg dan voor mijn lichaam?
  • Slaap ik goed, voldoende, en op de juiste plaats? Krijgt mijn lichaam voldoende rust en ontspanning om te herstellen, spijs te verteren, te slapen, …..? Gevoelige organen als schildklier, hormoon- en immuunsysteem kunnen sterk reageren op stralingsbelasting.
  • Heb ik problemen met mijn omgeving en/of andere mensen? Conflicten en traumatische ervaringen hebben een negatieve invloed op mijn gezondheid! Maar alleen als ik het me bewust wil worden kan ik er iets aan veranderen. Wat maakt dat ik niet kan los-laten?
  • Welke ziekmakende overtuigingen, ideeën en opvattingen zijn (mede) oorzaak van mijn lichamelijk of psychisch ‘lijden’, waardoor ik niet in harmonie ben met mijzelf en/of mijn omgeving??

Lief lichaam, ik realiseer me dat ik vaker bij jouw ongelofelijke inspanning wil stilstaan. Dat kan als ik  vaker rust in mezelf kan vinden en ónt-span. Dan word ik mij bewuster van wat ik kan doen om jou te helpen. Ik besef nu veel beter dat jij het niet alleen kunt.

Ik wil in harmonie met jou  en met mijn omgeving zijn. Samen kunnen we dan met hoop, liefde en vertrouwen een betere gezondheid bewerkstelligen.

Ik heb je lief, je bent mijn lichaam, ik krijg geen andere. Ik wil er voor je zijn. Ik ga het dóen!

 

Heel veel liefs, xxx

 

 

AUTHOR

jose

All stories by: jose