De darm als poortwachter van onze gezondheid en weerstand – veel klachten ontstaan in de darm.

Onze darmen hebben het maar moeilijk. De darmen, met een oppervlakte van een voetbalveld, hebben een veelheid aan taken:

  • vertering en opname van voedingsstoffen
  • een zeer belangrijke functie in onze afweer.
  • de verschillende stammen darmflora maken verschillende B vitamines, maken anderen vitamines beschikbaar, nemen mineralen op, zorgen voor het onderhoud en beweeglijkheid van de darm zelf, en helpen bij het omzetten van voedingsstoffen.
  • er worden diverse enzymen en hormonen in de darm aangemaakt en wordt een juiste zuurgraad gehandhaafd.
  • de darmflora zorgt voor de aanmaak van neurotransmitters als serotonine, een hormoon dat zorgt voor het kunnen ervaren van geluksgevoel, pijnstilling en het slapen. En GABA, dat nodig is om tot rust te kunnen komen, pijn te dempen en angstgevoelens te verminderen. Klachten als angststoornissen, depressieve gevoelens, zich opgejaagd voelen, slaapproblemen en steeds pijn hebben kunnen dus een oorzaak in de darm hebben.
  • Tevens zorgt de darmflora voor een juiste afbraak van hormonen, zodat deze ook opgeruimd kunnen worden.
  • is een belangrijke en ook wijze grens tussen ‘binnen’ en ‘buiten’.

 

Het lijken vrijwel onverenigbare taken. Wanneer er ongewenst bacteriën met het voedsel meekomen of wanneer de balans tussen de bacteriestammen verstoord is kunnen gemakkelijk allergieën, eczeem, buikpijnen, leverbelasting, ontstekingen e.d.  ontstaan. Voedingsstoffen, vitaminen en mineralen worden niet goed meer opgenomen. Omdat deze nodig zijn voor alle processen kunnen ook klachten elders in het lichaam ontstaan van vervuiling van bindweefsel, rugklachten tot hartritmestoornissen aan toe.

Heel veel klachten ontstaan in de darm. Ook klachten die men er in eerste instantie niet zou zoeken. Wanneer de darminhoud voor de mens ziekmakend is geworden is  natuurgeneeskundige behandeling een goed advies.