De schildklier krijgt de schuld

Posted: november 25, 2019 By:

Je schildklier krijgt al gauw de schuld bij gezondheidsklachten als gewichtstoename, kouwelijkheid, vermoeidheid, depressie, slapeloosheid of haaruitval. Je schildklier kan sneller of trager gaan werken door bijvoorbeeld een auto-immuunziekte, door tekorten aan jodium, vitaminen  of  mineralen. Of, en dat wordt vaak over het hoofd gezien,  door nog aanwezige restanten van (oude) infecties.

Medicijnen bieden meestal verlichting, maar verhelpen in wezen de onderliggende oorzaak niet.

Je schildklier is het datacentrum van je lichaam. Het verzamelt ontelbare gegevens van alle interne lichaamsprocessen.

Elk orgaan en elke klier levert zijn boodschappen af bij de schildklier. De schildklier gebruikt dit ‘bedrijfsgeheugen’ om het functioneren van organen aan te passen aan de onophoudelijke  veranderingen in het lichaam.

De schildklier produceert hormonen om het evenwicht te controleren en ondersteunen. Ze communiceert met bijvoorbeeld het immuunsysteem, verbranding  en alvleesklier, en stelt lichaamstemperatuur af.

Diverse organen, waaronder lever, alvleesklier, bijnieren en hypofyse, beschikken over veiligheidskleppen en back-upsystemen. Ze werken onderling samen.

Voorwaarde is dat er voldoende voedingsstoffen  moeten zijn om optimaal te kunnen functioneren.

Als bijvoorbeeld de lever door ziekte aan kracht inboet, zal de schildklier lever en alvleesklier meer energie geven en stimuleren harder te gaan werken.

De schildklier blíjft deze vitale functies uitvoeren, zelfs als zij zélf niet meer goed functioneert. In dat geval springen andere organen bij en compenseren zij de lagere hormoonproductie.

De schildklier zal alles doen om zolang mogelijk de gezondheid te handhaven. Maar als dat niet meer lukt ontstaan bovengenoemde klachten. Men wijst dan al snel naar de schildklier, omdat die overal bij betrokken is.

Maar de schildklier is lang niet altijd de óórzaak van het verstoorde evenwicht.

Een andere kijk op je klachten kan je meer inzicht en duidelijkheid geven.

AUTHOR

jose

All stories by: jose