In de 18 jaar dat ik praktijk voer heb ik heel veel  mensen  gezien met darmklachten!!

Darmen doen veel meer dan voedsel verteren,  voedingsstoffen opnemen en ‘het afval’ uitscheiden.  De darmen zijn essentieel  !! voor onze totale gezondheid, voor immuunsysteem en welbevinden, voor nú én voor  later!

Er leven duizenden bacteriestammen in de darmen. Wélke soorten daar leven is simpelweg te beïnvloeden door onze keuzes van wat we eten.

Wanneer ‘nuttige’ bacteriën de schadelijke niet onder controle kunnen houden, kunnen ziekmakende bacteriën de overhand krijgen, wat leidt tot een disbalans en ontstekingen in de darmen. Afgenomen darmgezondheid kan de oorzaak zijn van een hele reeks ziekten, zelfs dementie.

De ontstane ontstekingenkunnen leiden tot gaatjes in de darmwand, het zgn. ‘lekkende-darmsyndroom’.  Dysbiose ontstaat meestal door ongezond voedsel, voedselallergieën en –intoleranties (hiervoor heb ik een test beschikbaar), maar ook door medicijnen en antibiotica. Gevolgen kunnen  ernstige (darm-) ziekten zijn zoals het prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van Crohn, obesitas, hepatitis, lupus, coeliakie, diabetes type 1 en zelfs sommige vormen van kanker.

Als ontstekingen zich uitbreiden door het hele lichaam kunnen ze de bloed-hersen barrière doorbreken en ontstekingen in de hersenen veroorzaken.

Darmen en de hersenen zijn nauw met elkaar verbonden, o.a. via diverse neurotransmitters (signaalstoffen), zoals serotonine (stemming) en dopamine (‘beloningsstofje’) .

Ze dragen bij aan pijn- en angstdemping, communicatie tussen zenuwcellen, gemoed, motivatie, leervermogen, energie, …. Neurotransmitters worden bijna volledig in de darmen geproduceerd. Daarom worden de darmen ook wel aangeduid als ‘het tweede brein’.

Er is sterk bewijs van sterke samenhang tussen darmgezondheid en gedrag, verschillende mentale en psychische stoornissen’ als bijvoorbeeld autisme en autismespectrumstoornissen.

Bij ouderen worden neurologische aandoeningen en amyloïde plaques in de hersenen steeds meer in verband gebracht met de ontstekingen in de darmen.  Dementie, de ziekten van Alzheimer en Parkinson, neemt exponentieel toe. Nog niet te genezen, maar onze voedselkeuzes en onze darmen verdienen een grote rol te krijgen bij de preventie: – om toekomstige ellende te voorkomen