Jodium-bromide test schildklier

Elke cel gebruikt op de één of andere manier jodium. In vis, zeevoedsel- en groenten zit voldoende biologisch beschikbaar jodium, ook in kwalitatief goede eieren, uien en knoflook.

Tegenwoordig is niet een simpel jodiumtekort het probleem, maar de milieu- en voedingsbelasting van jodiumantagonisten als fluoride, chloride en bromide. Zij strijden met jodium om opname en gebruik in enzymen. Het verhoogd de jodiumbehoefte.

Symptomen voor tekort aan jodium: Vermoeidheid, frustratie, depressie, klachten van te traag of te snelwerkende schildklier. Verder vaak koude handen en voeten, gewichtstoename, irritatie, angsten en onvruchtbaarheid bij vrouwen, en misschien ook bij mannen, broos of uitvallende haren, problemen met huid en nagels, long- en ademhalingsproblemen. Een tekort aan jodium kan onderdeel zijn van atherosclerose, auto-immuunziekten, kanker waaronder borstkanker, Dupuytren, veel slijmproductie, fibrocysteuze borsten, aambeien, hoofdpijn, hoge bloeddruk, infecties, keloïde littekens, lever- en eileiderziekten, stenen in de speekselklieren, ziekte van Peyrone, prostaatafwijkingen, vaginale infecties, schildklierafwijkingen, huidcystes.

Symptomen van teveel jodium uit voedsel komen zelden voor.

Opsporen van een jodiumtekort is niet gemakkelijk. Een meting in verzamelde urine van 24 uur, na inname bepaalde dosis Iodoral, is het meest accuraat. Zie jodium-bromidetest. Observeren hoe snel een vlek jodium op de huid verdwijnt, is een indicatieve test. Vooral mensen met een langzame vertering hebben doorgaans een groter gebrek aan jodium.