glutenintolerant, hoe zit dat??

Posted: januari 30, 2017 By:
Dat voedselovergevoeligheid geen hype is blijkt uit verschillende studies. Maar het is soms lastig te diagnosticeren. Je word er niet ziek van, maar het ondermijnt je gezondheid wel, vaak zelfs zonder dat je het weet. 
Soms weet je niet eens dat je intolerant bent. Je zit ‘niet lekker in je vel’.  Misschien ben je wat meer moe, vaker verkouden, of zijn er vage klachten en kwaaltjes, zoals: 
Buikpijn – onrustige darmen – vermoeidheid – tekorten essentiële voedingsstoffen – winderig – opgeblazen – wisselende ontlasting – diarree – huiduitslag  – schildklieraandoeningen –  spierpijn  – gewrichtsklachten – concentratieverlies – onbegrepen neurologische en/of psychische klachten??
 
Glutenovergevoeligheid komt tegenwoordig vaker voor dan wordt aangenomen.
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, spelt, rogge en gerst (gort). Maïs en rijst bevatten minder gluten. Door graanverdeling  bevatten huidige graansoorten veel meer gluten en ontsteking-uitlokkende stoffen dan de oorspronkelijke rassen. We zijn ook steeds meer (bewerkte) voeding met granen/gluten gaan eten.
De belangrijkste plaats waar voedsel in contact komt met het immuunsysteem is de darm. Voedsel kan daar de integriteit en doorlaatbaarheid van de darm beïnvloeden.  Het kan gemakkelijk ontstekingsreacties uitlokken.
Een groot aantal patiënten, die voldoen aan de criteria voor Prikkelbare Darm Syndroom blijkt (over)gevoelig voor gluten. 
Voor de meeste mensen zijn gluten moeilijk verteerbaar.  Gluten beschadigen systematisch, vaak al jarenlang, de darmvlokken en belangrijke knooppunten in de darmen, waardoor de opname van belangrijke voedingsstoffen wordt verstoord. Gebrek aan voedingsstoffen belemmeren een goede spijsvertering, maar ook alle andere functies van het lichaam gaan daar onder lijden.  De darmen kunnen gaan lekken, het zgn. leaky gut syndroom.  Er komen stoffen in de bloedbaan die er niet horen. Het lichaam gaat dan antistoffen aanmaken. Als gevolg hieraan ontstaan er ontstekingen, of allergieën,   of andere gezondheidskwalen. Dit kan ook door het gebruik van medicatie of antibiotica, door te veel drank of door stress. Het ondermijnt je gezondheid.

Een gluten(over)gevoeligheid kan je

  • meestal zelf wel vaststellen door een eliminatie-dieet te volgen. Je eet dan een aantal weken helemaal geen gluten, en let op wat er gebeurt als je het na een paar weken weer aan je menu toevoegt. Meestal merken mensen een verbetering in hun gezondheid, hebben minder last van spijsverteringsklachten, winderigheid, hoofd of gewrichtspijnen, betere concentratie en zijn minder vaak moe zijn.
  • aantonen met specifiek ontlastingonderzoek op antigliadine IgA en antitransglutaminase (via mijn praktijk).
  • aantonen met een voedselintolerantietest: je bloed wordt geanalyseerd op antistoffen tegen (meerdere) voedingsmiddelen. Die geeft aan of het lichaam sensitief of intolerant is (geworden) voor bepaalde voedingsmiddelen, waaronder granen (via mijn praktijk).Bij milde of matige klachten wordt vaak geen link gelegd met gluten. De diagnose wordt vaak gemist, omdat de reguliere testen niet accuraat genoeg zijn.  Een glutenvrij dieet kan een openbaring zijn. Vage klachten en kwaaltjes kunnen verdwijnen, maar ook ernstige ziektebeelden kunnen sterk verbeteren en soms zelfs helemaal genezen.Een combinatie van zowel een gluten- als koemelkovergevoeligheid komt regelmatig voor.  Gluten zijn te vervangen door onder andere quinoa, kokosbloem, boekweit of andere voedingsmiddelen die van zichzelf geen gluten bevatten. Glutenvrije producten zijn bewerkte voedingsmiddelen: het gluten zijn er aan onttrokken. Door dit tot je nieuwe voedingspatroon, c.q. leefstijl te maken, ga je je na enige tijd waarschijnlijk energieker voelen, misschien ga je gewicht verliezen (door minder koolhydraten) en gaat je immuunsysteem verbeteren….EEN GLUTENOVERGEVOELIGHEID DIENT NIET VERWARD TE WORDEN MET EEN GLUTENALLERGIE!! DAT HEET COELIAKIE. Dat is een auto-immuunziekte, een erkende ziekte. De dunne darmwand wordt aangetast en de darmvlokken verschrompelen doordat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen weefsels. Elke keer als de darmwand in aanraking komt met gluten wordt de darmwand verder afgebroken.  Op de lange termijn worden voedingsstoffen en mineralen steeds slechter opgenomen waardoor allerlei gebreksziekten kunnen optreden. Coeliakie kan al in het eerste levensjaar optreden. Coeliakie is vast te stellen door het bloed te testen op antistoffen tegen gluten, soms door een biopsie, waarbij een stukje weefsel uit de ingewanden wordt weggehaald en onderzocht. Coeliakie heeft vérstrekkende gevolgen voor de gezondheid.

    Heb je hierbij  hulp en advies op maat nodig? Maak dan een afspraak: 0527-631525

    Mijn volgende nieuwsbrief gaat over:  • zuivelintolerantie (en hoe je daar ‘gratis en vrijblijvend’ achter kunt komen). • Casus zuivelintolerantie jongeman – bezoek aan psychiater niet meer nodig……

 

AUTHOR

jose

All stories by: jose