“Ik ben ‘gewoon’ moe….”

Posted: september 23, 2020 By:

“Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik me voor het laatst echt helemaal ontspannen en uitgerust voelde” zei mevrouw K. in mijn praktijk.

Vermoeidheid klinkt  ‘vaag’, maar kan erg aanwezig en overheersend zijn. Vermoeidheid is een signaal dat er iets speelt.

In mijn praktijk vormen laaggradige ontstekingen de meest voorkomende oorzaak van vermoeidheid.

Dat zijn ontstekingen, die niet helemaal zijn hersteld, maar die het lichaam niet meer ziet als een acuut probleem, en daarom niet langer probeert op te lossen. Die ontstekingen kunnen veroorzaakt zijn door ziekteverwekkers als virussen, bacteriën, maar ook door voedselintoleranties.

Deze sluimerende ontstekingen blijven je gezondheid bedreigen. Het immuunsysteem moet actief en alert blijven en dat neemt veel energie! Dat gaat helaas ten koste van andere functies en processen.

Als logisch gevolg kan je schildklier, die je stofwisseling reguleert, wat trager gaan werken om energie te sparen. Dan word je sneller moe, sloom, koud en kom je aan.

Voor je het weet kun je zelf geen oorzaak meer voor je vermoeidheid aanwijzen. Je hebt er geen grip meer op.

Bij mevrouw K. werden zowel voedselintoleranties (via test) als oude infecties (uitvragen ziektegeschiedenis) geconstateerd. En daar konden we wat aan doen. Ze voelt zich inmiddels weer ‘de oude’.

Ik wil mensen graag inzicht geven in oorzaak en gevolg van hun klachten. Want als je daar grip op krijgt kun je gaan herstellen.

AUTHOR

jose

All stories by: jose