ik heb er mijn buik van vol

Posted: mei 23, 2019 By:

Het RIVM meldt dat een kwart van alle Nederlanders problemen heeft met maag, lever of darmen. Van weleens buikpijn tot zeer ernstige klachten. We eten onszelf ziek!

Veel mensen weten meer van de werking van hun auto dan van hun lichaam. Je moet de juiste brandstof gebruiken, anders gaat de motor sputteren. Je pleegt onderhoud, bent er zuinig op, controleert olie en vetten voor veilig rijden en een lange levensduur . Je probeert onkosten te mijden. Je weet dat optimale verbranding van de juiste brandstof essentieel  is voor minder uitstoot van roet en uitlaatgassen.

Zo is het eigenlijk ook met het menselijk lichaam, van nature een wonder van kracht en vitaliteit. Toch weten maar weinig mensen hoe het werkt en wat daarmee mis kan gaan.

Voeding behoort de juiste brandstof, bouwstoffen en mineralen te leveren om het organisme in zijn geheel gezond te houden. Dus ook ‘voeding’ op het mentale, geestelijke, emotionele en spirituele vlak.

Onze ‘afval’ wordt vooral uitgescheiden via de darmen. Darmgezondheid is daarom van fundamentele betekenis.

Wanneer we lichaam en geest onvoldoende onderhouden, niet de optimale brandstof aanbieden,  kunnen tekorten of juist overbelasting ontstaan. Het gaat ergens haperen. Klachten beginnen meestal vaag,  overgaand in een wisselende stoelgang, vermoeidheid, buikpijn, huidklachten, ontstekingen of erger.

Micro-organismen in de darmen kunnen veel. Ook hormonen maken  als serotonine (geluksgevoel, pijnstilling, slapen) en Gaba (tot rust komen, pijndemping, vermindering angstgevoelens). Klachten als angststoornissen, depressieve gevoelens, slaapproblemen of  pijn kúnnen dus een oorzaak in de darm hebben. De darmen vormen hét regelcentrum voor het algeheel welbevinden.

Wanneer de darminhoud voor de mens, op welke wijze dan ook,  ziekmakend is geworden kan  natuurgeneeskundige behandeling aangewezen zijn om de onderlinge samenhang te begrijpen. 

Voorkomen is beter dan genezen. 

AUTHOR

jose

All stories by: jose