Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen

Posted: augustus 24, 2021 By:

Charles Darwin zei het: “Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, noch de meest intelligente, het is degene die zich het best aanpast aan verandering…”.

We zien in Coronatijd wat heftige veranderingen en beperkingen met mensen kan doen. Veel mensen passen zich aan wat gewenst is, of verwacht wordt. Sommigen zijn (nog) kritisch, of angstig, of willen nog afwachten, of……

Je kunnen aanpassen vraagt om competenties als flexibiliteit, discipline, stressbestendigheid, inlevingsvermogen, assertiviteit, én uithoudingsvermogen.

Je moet echter over voldoende gezondheid en energie beschikken om mee te kúnnen bewegen, je standpunt te herzien, je houding te veranderen…, Anders ga je met elke wind mee…of raakt je koers kwijt en kun je niet op eigen kracht terug.

Dat laatste overkwam C. (46). Zij had zich teveel aangepast.

Haar man is zeer dominant en ze hebben 2 zonen met autisme. Samen hebben ze een eigen bedrijf, waarin zij ook werkt. Ze staat aldoor klaar te voldoen aan hun behoeften. Het is ten koste is gegaan van haar eigen wensen en behoeften. Er is geen balans meer tussen geven en ontvangen. Ze is zichzelf kwijtgeraakt. Het voelt alsof de wind is gaan liggen. Lichamelijk ook: moe, leeg, eenzaam, verkrampt en verdrietig. Ze overweegt ‘daarom maar’ echtscheiding.

Belangrijk was om haar eerst weer in haar kracht te zetten: 1. met supplementen om haar lichamelijk weer energie te laten krijgen, en 2. om met deze toegenomen energie bewustwording te krijgen van haar gevoelens, haar inzicht te laten krijgen in wat ze heeft láten gebeuren, en hoe ze langzaam maar zeker in haar eigen ‘gevangenis’ terecht is gekomen. Ze begon in te zien dat ze met alle macht steeds geprobeerd had een andere wind te laten waaien.

Door haar toegenomen gezondheid en vitaliteit kreeg ze na enige tijd de kracht de stand van haar zeilen te verzetten. Ze kon haar man overtuigen in relatietherapie te gaan (bij een collega psycholoog) en hem zijn taken te laten opnemen in het gezin.

Ze heeft me inmiddels laten weten dat het huwelijk gered is. Ze ervaart weer geluk, vindt ‘zichzelf’ terug.

Ze voelt de wind weer in de zeilen en ze geniet weer!

AUTHOR

jose

All stories by: jose