Jezelf aanvallen…

Posted: september 23, 2019 By:

We kennen veel auto-immuunziekten. De bekendste zijn reumatoïde artritis, Hashimoto, ziekte van Graves, lupus, ziekte van Crohn, ziekte van Sjögren, multiple sclerose, colitis ulcerosa, coeliakie, …..

Bij een auto-immuunziekte zou je immuunsysteem verward zijn en je lichaam, of delen er van, gaan aanvallen. Het zou, bij het verdedigen tegen een ziekteverwekker, niet meer weten waar het zich tegen moet verdedigen en wat het wel of juist niet moet aanvallen.

Een lichaam zal altijd (!) een ziekteverwekker proberen te elimineren. Het zal àlles doen om gezondheid te handhaven, of weer beter te worden. Denk aan wondgenezing, herstel van griep of kinderziekte. Het lichaam is in staat tot zelfgenezing: veel klachten en symptomen genezen ‘van-zelf’.

Als het lichaam door een ziekteverwekker wordt aangevallen, worden antilichamen aangemaakt tegen betreffend virus, bacterie, voedingsmiddel of andere stof. Het immuunsysteem regelt dat door het maken van  infecties. Het gaat daar net zo lang mee door tot alles opgeruimd is.

Soms lijkt het alsof de ziekteverwekker opgeruimd is, maar heeft het zich in werkelijkheid getrokken in dieper liggende weefsels. Het is in het bloed niet meer aantoonbaar. Het blijft onopgemerkt aanwezig! Om weer op te duiken als het organisme een verminderde weerstand komt. Wanneer ziekmakende ‘aanvoer’ uit bijvoorbeeld voedsel blijft bestaan, voel je je vaker vermoeid, maar (nog) niet ziek. De oorzaak daarvan kun je niet meer achterhalen. Het lichaam wordt steeds gevoeliger voor ontstekingen.

Chronische ontstekingen in bijv. je gewrichten,  schildklier of darmen, kunnen betekenen dat je lichaam op de achtergrond nog steeds de ziekteverwekker bestrijdt, zonder dat je (nog) weet om welke ziekmakende verwekker het gaat. Wanneer het immuunsysteem uitgeput begint te raken kunnen de nog aanwezige ziekteverwekkers bepaalde organen gaan ‘aanvallen’. Dan spreken we van een auto-immuunziekte.

Je valt dus niet jezelf aan, maar de ziekteverwekker valt aan. En je immuunsysteem is inmiddels niet meer toereikend zich te verdedigen.

Alle auto-immuunziekten hebben symptomen als toegenomen vermoeidheid en ontregeling van je lichaamstemperatuur, belasting van je zenuwstelsel en het méér produceren van stresshormonen, gemeen.  Je afweer is niet meer toereikend.

Onthoud: Je lichaam staat aan jouw kant, het wil je beschermen, en het wil zichzelf genezen. Mijn praktijk biedt diverse onderzoeksmethoden om je te helpen de mogelijke oorzaak van een auto-immuunziekte te achterhalen. Behandeling met natuurlijke middelen gaat uitstekend samen met de reguliere behandeling door arts of specialist.

AUTHOR

jose

All stories by: jose