Melk toch niet zo goed voor elk???

Posted: mei 19, 2017 By:

Kan melk drinken onnatuurlijk en ongezond zijn?  Beschermt melk je tegen osteoporose?

 Steeds meer kinderen en volwassen hebben problemen met de vertering van zuivel, vaak zelfs zonder het zelf te weten. De twee bekendste nadelige effecten zijn:

Ø  Lactose-intolerantie is een (totaal of gedeeltelijk) gebrek aan lactase, het enzym dat lactose (melksuiker) afbreekt tot enkelvoudige suikers die door de darm kunnen worden opgenomen in het bloed. Mensen met een gebrek aan dit enzym verdragen geen koemelk. Lactose wordt bij hen niet afgebroken maar door bacteriën omgezet in gas en melkzuur.  Hoe vroeger een kind melk van een dier krijgt des te meer kans op intolerantie!

Ø  Koemelkallergie is een allergische reactie op één of meer eiwitten in melk, meestal op het eiwit caseïne.

Ik wil dit illustreren a.d.h.v. 3 voorbeelden uit mijn praktijk.

Uit de praktijk:     =1=

Een jongeman van 19 komt met klachten van onbegrepen zweet- en paniekaanvallen. Hij vond zijn klachten niet bij zijn aard passen. Nadat zijn huisarts niets had kunnen vinden werd hij doorverwezen naar de internist. Ook die deed diverse onderzoeken, maar kon geen oorzaak vinden. Er leek niets anders op te zitten dan een psychiater te consulteren. Op aanraden van een vriendin van zijn moeder kwam hij bij mij terecht. Na het uitvragen van de klachten, zijn ziektegeschiedenis, voeding, uitscheidingen e.d., verzocht ik hem plaats te nemen achter de irismicroscoop. Daar zag ik in één oogopslag dat hij behoorlijk zuivelintolerant is, en zijn slijmvliezen ontstekingsgevoelig zijn.

Intolerantie betekent onverdraagzaamheid, een ongewone lichamelijke reactie op een bepaalde stof. Het afweersysteem slaat geen groot alarm, maar gaat wel in een ‘alert-stand’ staan, en maakt een andere immuunreactie dan bij een allergie. Er ontstaan vaak ‘stille ontstekingen’, vaak chronisch. De relatie klachten en de trigger (in dit geval zuivel) kan meestal niet worden gelegd. Men wordt er immers niet acuut ziek van. De immuunreactie leidt wel tot fysieke en soms ook psychische klachten zoals indigestie, diarree, een gevoel van volheid en winderigheid, maar uiteindelijk ook tot vermoeidheid, duizeligheid, depressieve stemming en concentratiestoornissen. En in dit geval tot zweet- en paniekaanvallen.

Ik gaf hem het advies consequent met zuivel te stoppen. Na 4 weken zag ik hem weer. Hij voelde zich geheel hersteld, maar had het niet kunnen geloven dat zuivelgebruik tot deze klachten hadden geleid. Daarom was hij het de voorgaande week nog een dag gaan gebruiken, waarop de klachten onverminderd waren teruggekeerd. Hij is er nu voor de rest van zijn leven van overtuigd dat zuivel niet goed voor hem is.

 

Uit de praktijk  =2=

Deze jongen is 9 jaar oud. Zijn moeder vertelt dat hij van baby af aan een slechte ontlasting heeft: dun, slijmerig, stinkend. Ook bij hem zie ik via iriscopie zuivelintolerantie.

Als zijn moeder na een week voor een afspraak voor zichzelf komt, meldt ze dat zoonlief al na 2 dagen een veel betere ontlasting kreeg. Na een week zag het er geheel normaal uit.

Uit de praktijk  = 3=

Een vrouw van 54 jaar presenteert slaapproblemen sinds een herseninfarct. Ze gebruikt diverse medicijnen, ook voor een verhoogde bloeddruk. Haar ontlasting heeft een zeer wisselend patroon, zowel in regelmaat, kleur, geur als samenstelling. Ze voelt zich opgeblazen en winderig, zweterig en erg vermoeid. Nu kan ik niet haar hele verhaal beschrijven, want er spelen meer problemen. Maar wel dat ook zij (via iriscopie) zuivelintolerant blijkt te zijn. Dat heeft o.a. geleid tot een specifieke immuunreactie, verminderde spijsvertering en onvoldoende opname van voedingsstoffen. Er zijn o.a. tekorten aan enzymen, vitaminen en mineralen ontstaan. Het geheel aan klachten heeft de bijnieren aangezet tot een continue productie van stresshormonen. Je komt zo in een neerwaartse spiraal terecht. Ontlastingonderzoek gaf extra informatie en bevestiging zuivelintolerantie.

Ook zij stopte met het gebruik van zuivel en knapte in geval van bovengenoemde klachten snel op.  Haar bloeddruk daalde en ze ging beter slapen, minder zweten, meer energie, minder onrust in het lichaam. Uiteraard heeft zij voor de andere klachten meer adviezen gekregen.

Na een paar maanden kon ze opgewekt en duidelijk energieker, levenslustiger haar behandeling bij mij afronden. Ze blijft voor het herseninfarct onder behandeling van haar specialist, maar kon al met twee medicijnen minderen/stoppen.

Wil je weten of je zuivelintolerant bent?

Maak dan eens een afspraak:  met iriscopie zie ik het in je ogen in één oogopslag!

Maar melk is los van lactose intolerantie en koemelkallergie niet echt een geschikt voedingsmiddel voor de mens. Er zijn veel (!) wetenschappelijk onderbouwde artikelen, onderzoeken e.d. over te vinden op internet.

Mensen zijn de enige levende wezens, die op volwassen leeftijd nog moedermelk drinken, en daarbij ook nog van eens van ander soort. De gezondheid lijdt er onder als een gevolg. Waarom drinken we dan zoveel melk in Nederland? Dat had een economische reden. Vanwege een enorm melkoverschot rond 1930, crisisjaren, en armoede op het platteland moesten boeren aan het werk worden gehouden. Het in 1934 opgerichte Zuivelbureau kreeg als taak Nederland aan de melk te brengen. Aangezien de voeding destijds over het algemeen schraal was, werden kinderen die melk dronken, dikker en langer dan kinderen die dat niet deden. Dat werd uitgebuit met reclamecampagnes met gesubsidieerde schoolmelk, “Melk moet”, Joris Driepinter en de M-Brigade. Wie kent ze niet? De belangenverstrengeling zuivelindustrie – vermeende gezondheid werd een feit.

Ondanks vele studies, onderzoeken, bewijzen, blijven tegenstrijdige onderzoeken en berichten in de media opduiken. Waarom wordt nog steeds geadviseerd melk te drinken tegen botontkalking? In Nederland krijgen mensen die gezond eten voldoende kalk binnen, m.n. via groenten. De Nederlandse gezondheidsraad heeft het advies van extra calciumsuppletie zelfs ingetrokken als preventie tegen botontkalking. Extra Vitamine D3 wordt aanbevolen, omdat die de opname van calcium in het lichaam verbetert. Worden de vele onderzoeken niet erkend? De Harvard Medical School in Amerika heeft bijv. twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken.

Veel kinderen en volwassenen krijgen klachten door het eten van (m.n. zoete) melkproducten. Die kunnen divers zijn, uiteenlopend van zónder duidelijke klachten tot ernstig. Er bestaat een verband met bijvoorbeeld:  maagdarmklachten, winderigheid, diarree, buikpijn, vermoeidheid, overgeven, verhoogde slijmaanmaak (darmen, luchtwegen), luchtwegaandoeningen, huidklachten,  allergie, eczeem, astma, verminderde immuniteit, gezwollen keel- en neusamandelen, terugkerende infecties, auto-immuniteit (reumatoïde artritis, diabetes type 1 en andere auto-immuunziekten), nierstenen, verminderde opname van mineralen en vitamine B12, neurologische aandoeningen, psychische ziektebeelden en gedragsstoornissen, osteoporose, pijn en ontstekingsreacties, verhoogde aanmaak van insuline en insulineachtige groeifactor (IGF-1) met op lange termijn een verhoogd risico op kanker, o.a. borst- en prostaatkanker, en zelfs anafylaxie (een levensbedreigende, acute allergische reactie).

Het schrappen van koemelk kan altijd een gunstig effect hebben op je gezondheid, ook wanneer je geen aangetoonde lactose-intolerantie of koemelkallergie hebt. Beweging is, naast voldoende groenten eten, de betere manier om botbreuken te voorkomen – de impact van het eigen lichaamsgewicht tijdens lichamelijke inspanning houdt botten sterk en gezond.

AUTHOR

jose

All stories by: jose