Allergietherapie

Allergieën en auto-immuunziekten zijn terug te voeren op storingen van het immuunsysteem, ook wel het afweersysteem genoemd. Het immuunsysteem maakt dat het lichaam kan bestaan en overleven door het vermogen lichaamseigen van lichaamsvreemde stoffen te onderscheiden. Bovendien kan het afweersysteem ook nog inschatten of die stoffen “vriend” of “vijand” zijn. Bepaalde lichaamseigen stoffen moeten aangevallen worden, zoals resten van cellichamen na ontstekingen en afbraakstoffen van het verouderingsproces.
* * *

Voedingsbestanddelen en medicijn moeten, hoewel ze ‘lichaamsvreemd’ zijn, toch getolereerd worden, terwijl ziektekiemen juist aangevallen moeten worden. Het immuunsysteem moet dus een zeer fijngevoelige ‘identificatiedienst’ hebben.
En als die faalt ontstaan er aan het immuunsysteem gerelateerde ziekten, zoals een allergie of een auto-immuunziekte.

Via mijn praktijk kan bloedonderzoek aangevraagd worden om te achterhalen waar je allergisch of intolerant voor bent.

In alle gevallen is herstel van het immunologische evenwicht, a.h.w. een ‘nieuwe programmering’ van het immuunsysteem nodig. Dit kan met het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen en/of met een behandeling met gemodificeerde lichaamseigen vloeistoffen ( o.a. bloed, urine, slijm).

De therapie heeft als resultaat dat het immuunsysteem zich opnieuw instelt op de vermeende vreemde stoffen. Het immuunsysteem leert weer om te gaan met waar het in het verleden een verkeerde immuunreactie op maakte. Die reactie wordt opnieuw vastgelegd: de ‘identificatiedienst’ van het immuunsysteem wordt getraind niet meer aanvallend of allergisch te reageren op stoffen en cellen die geen ‘vijand’ zijn.