prikkelbaar darmsyndroom

Posted: februari 27, 2019 By:

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een van de meest voorkomende darmaandoeningen. Het wordt vooral gekenmerkt door chronische buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree en/of constipatie.

PDS is geen op zichzelf staande ziekte, maar het gevolg van  onderling met elkaar verweven stoornissen. Verstoringen van darmflora, hormoon- en immuunsysteem en zenuwstelsel  roepen stressreacties op in het lichaam. Elke vorm van overbelasting, ook psychische stress, geeft een verstoring tussen darmen en hersenen, ongeacht waar de verstoring begint.

De conventionele behandeling van PDS is vooral gericht op het verminderen van darmkrampen, constipatie en diarree. Vaak geeft dat alleen tijdelijke verlichting en bij veel mensen werkt het helemaal niet.

Als oorzaak wordt een gebrek aan vezels in de voeding aangewezen. Vezels kunnen zeker een gunstig effect hebben op de darmen, maar kunnen tegelijkertijd juist de typische klachten erger maken. Bepaalde factoren – vooral een verstoorde darmflora en een slechte spijsvertering – kunnen ervoor zorgen dat het plots verhogen van de vezelinname darmklachten geeft. Geen vezels eten om deze klachten te voorkomen, verstoort de darmflora nog meer.

Mensen zijn zich vaak niet bewust dat onderliggende voedselintoleranties de oorzaak van PDS kunnen zijn. Voedsel dat je normaal kunt verdragen, maar slecht kunt verteren. Je wordt er niet acuut ziek van en daarom link je ze niet aan darmklachten. Intoleranties lokken indirecte (toxische) stressreacties uit, die de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de darmgezondheid, negatief beïnvloeden. Voedselintoleranties ontstaan het meest op voeding die we (te) vaak en (te) veel eten, zoals bijvoorbeeld granen/gluten, zuivel, ei en pinda’s. Na het opsporen hiervan, met een bloedtest, kan de meeste voeding na verloop van tijd weer gegeten worden.

Om prikkelbare darm volledig en blijvend te genezen behandel je niet alleen de klacht, maar het geheel van alle verstorende factoren. Je krijgt altijd een persoonlijk advies op maat.

AUTHOR

jose

All stories by: jose