Uit de praktijk (1)

Posted: mei 5, 2021 By:

Mevrouw M, 57 jaar, heeft sinds 35 jaar reuma ( polyarthritis),  spierpijnklachten en is erg vermoeid. Met een kopje thee er bij vraag ik de klachten verder uit.

Sinds de geboorte van haar kinderen zijn de klachten verder toegenomen. Daarom denkt ze  aan een hormonale invloed. Stress en spanning verergeren de klachten. Haar fysiotherapeut constateert fybromyalgie.

De laatste tijd moet ze ook meer hoesten. Het blijkt dat ze ook klachten krijgt op een aantal voedingsmiddelen. Ze heeft zweetaanvallen, last van maagzuur, buikkrampen en voelt zich vaak opgeblazen en winderig.

De stoelgang is zeer wisselend. Ze heeft steeds zwaardere pijnstillers en ontstekingsremmers nodig.

Ze vraagt om een voedingsadvies en natuurgeneeskundige ondersteuning.

We besluiten eenvoudig te beginnen, o.a. 3 weken geen granen eten. Het is bekend dat een tarwe-allergie een mogelijke oorzaak kan zijn van reumatische klachten.

Drie weken later vraagt ze me wat in haar thee zat…het gaat zoveel beter!

De buikklachten zijn verdwenen, de stoelgang is beter, bewegen al minder pijnlijk, en ze heeft minder pijnstillers nodig . Geen zweetaanvallen meer, minder hoesten.

Na een half jaar zijn ook de spierpijnen helemaal weg, doet ze alleen ’s middags nog een powernapje. Ze kan weer grotere stukken wandelen. In overleg met de reumatoloog is de medicatie al tot een minimum afgebouwd. 

Een ‘succes’ verhaal, zéker! Maar zo zie je dat wegnemen van de oorzaak van de klachten tot enorme gezondheidswinst en meer levenslust kan leiden!!

Mevrouw M.  wandelt weer…

AUTHOR

jose

All stories by: jose