Uit de praktijk (3)                          

H is een 46-jarige vrouw die al vele jaren kampt met heftige buikpijnen, opgeblazen gevoel,  vermoeidheid, spierpijnen, hoge bloeddruk, benauwdheid, zweetaanvallen, ruwe huid op de buik, eczeem op de armen,  en een zeer onregelmatige, wisselende stoelgang. Ze denkt dat de klachten met voeding samenhangen, maar kan er de vinger niet op leggen.

Ze is door de huisarts onderzocht: er zijn geen afwijkingen gevonden, ook niet in het bloed. Onderzoek ontlasting is daarom niet gedaan.

Nu vraagt ze  mijn oordeel, want ze houdt klachten!

Iriscopie laat o.a. zien dat ze érgens allergisch op reageert. Er zijn gegeneraliseerde ontstekingen aan de slijmvliezen. Er is sprake van een verminderde spijsvertering en slechte opname van voedingsstoffen, en er zijn tekorten aan enzymen en mineralen.

We besluiten onderzoek van ontlasting aan te vragen op het vermoeden van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte met overgevoeligheid op gluten. Dat wordt inderdaad bevestigd.

Nadat ze haar dieet hierop grondig heeft moeten aanpassen, verdwijnen de meeste klachten spontaan, haar vermoeidheid neemt af, en de stoelgang verbetert enorm.

Het gebruik van supplementen wordt aangepast om de spijsvertering en darmen in een zo optimale conditie te (be)houden.

De bloeddruk blijft hoog en daarvoor blijft ze onder behandeling van de huisarts. Ze wijt dat aan haar stressvolle werk.  Al met al is ze blij dat ze zich lichamelijk weer goed voelt. Haar scala aan klachten hadden een onderlinge samenhang. De oorzaak wegnemen heeft geleidt tot veel herwonnen gezondheid