Wat de schildklier nodig heeft

Posted: mei 20, 2020 By:

Voorbeeld: Om een goede cake te kunnen bakken heb je de juiste en voldoende ingrediënten nodig, een goed recept, keukengerei als een mixer en bakblik, en een goed werkende oven. En ook handig: enig baktalent. Een goede cake bakken is dus van veel factoren afhankelijk. Haasten en stressen geeft doorgaans niet het gewenste resultaat.

Zo zijn er ook “ingrediënten” nodig om de schildklier goed te laten functioneren. Voor een optimale werking zijn er juiste en voldoende ingrediënten nodig als  vitaminen, mineralen en zeker ook jodium.  Je dient het via je voeding en spijsvertering beschikbaar te kunnen stellen. Organen als lever, alvleesklier en darmen moeten daarom gezond zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is shildklier-2.jpg
de schildklier

Het zal je niet verbazen dat ook hierbij je leefstijl een belangrijke rol speelt: voldoende rust en ontspanning dragen bij aan een beter resultaat. Haasten, stressen en te weinig slapen niet.

Een goede schildklierfunctie is dus van veel factoren afhankelijk!

Dat diagnostiek en controle van de schildklierfunctie doorgaans kan volstaan met alleen de TSH en T4 bepaling is feitelijk ontoereikend om de schildklierwerking voldoende te beoordelen. Dat zou betekenen dat, als je maar voldoende meel en boter hebt, dús een goede cake kunt bakken. Ondanks normale schildklierwaarden blijven velen  met langdurige onbegrepen gezondheidsklachten zitten. Dat is jammer en in veel gevallen niet nodig.

Natuurgeneeskundig worden klachten van een vertraagde of versnelde werking van je schildklier, toenemende vermoeidheid, afvallen of juist aankomen, ontregeling van lichaamstemperatuur,  e.d., naar oorzaak en onderlinge samenhang beoordeeld. Dat gaat uitstekend samen met de reguliere behandeling door arts of specialist.

AUTHOR

jose

All stories by: jose