Ziek van gezond eten

Posted: december 17, 2019 By:

Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde,  stelde ca. 400 v. Chr. al dat “ziekte in de darm huist”.  Een goede darmgezondheid is van immens belang voor onze gezondheid.

Darmgezondheid staat wetenschappelijk in toenemende mate in de belangstelling. Denk daarbij aan studies naar  ‘lekkende darm’, en het prikkelbare darm syndroom, en voedselintoleranties. En aan het bevolkingsonderzoek op darmkanker. En aan onderzoek naar het verband tussen darmen en brein.

Want als onbekende stoffen, o.a.  uit voedsel en milieu, via het bloed ook de hersenen bereiken, kunnen neurologische aandoeningen uitgelokt worden, en psyche en gedrag beïnvloeden.

Ons lichaam heeft een grote tolerantie voor voeding, op voorwaarde dat deze juist verteerd wordt en de darmwand intact is. Soms reageert  het immuunsysteem ineens intolerant op voedsel , meestal op ‘gezond voedsel’ . Je eet het dan té vaak en téveel. Je kunt het teveel niet meer verteren.

Gevolg is dat darmslijmvliezen worden aangetast, de algehele vertering achteruit gaat, en voedingsstoffen en mineralen slechter worden opgenomen. Het immuunsysteem verzwakt en andere systemen zoals het hormonale systeem raken verstoord.

De symptomen verschillen:  bijv. chronische ontstekingen,  vermoeidheid, huidproblemen, constipatie, ziekte van Crohn, winderigheid, prikkelbare darm syndroom, migraine, obesitas, artrose,  zowel auto-immuniteitsreactie als e.a.

Wil je jouw darmgezondheid bevorderen? Ben je op zoek naar een holistische benadering waarbij er, naast aandacht voor je klachten, ook gekeken wordt naar jouw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak voor een advies op maat.

AUTHOR

jose

All stories by: jose